Wilt u uw piano stemmen laten in Delft door een ervaringsdeskundige?

Het komt helaas veels te vaak voor dat mensen een prachtige piano in hun bezit hebben maar dat deze niet meer gestemd is. Het pianostemmen is essentieel voor een mooie uitstoot van klanken. Wanneer het pianostemmen nog niet gebeurt is, of al een langere periode niet, zullen de stringen hun precieze instellingen niet meer aanhouden. Het gevolg is dat de klanken van de piano niet meer zullen voldoen aan de verwachtingen van de speler. Dit is natuurlijk alleen maar wanneer de desbetreffende speler wel ervaren is. Stel dat iemand niet ervaren is kan je natuurlijk ook niet bepalen of de klanken van een piano wel of niet goed is. Daarom is het verstandig om eens in de tijd met je piano langs een muziekwinkel te gaan. Via deze manier kan je iemand met verstand van zaken je piano laten nakijken in de zoveel tijd. Dat is hartstikke fijn want zo kan jij als beginnend pianospeler er voor zorgen dat je piano op kwaliteit blijft. Te lang een piano niet stemmen kan ook schadelijk zijn voor de klanken. Een piano stemmen is dus zeker geen grapje. In deze blog ga je lezen over hoeveel handiger het kan!

Zo gepiept

Het is natuurlijk mogelijk om zelf je te gaan verdiepen in de kunsten van de piano. Met een intensieve cursus zal het alsnog lang duren voordat je het pianostemmen onder de knie zal krijgen. Het gaat namelijk niet om een specifieke afstelling waar je op de hoogte van moet zijn maar juist om de klanken. Wanneer een piano bijvoorbeeld niet meer gestemd is zullen er andere klanken, valse klanken, uitkomen. Valse klanken zal je zelf ook wel horen zonder enige training maar de uitdaging ligt juist bij de juiste klanken horen. Aan de hand van je gehoor kan je dan bepalen hoe strak of los een bepaalde snaar zou moeten zitten. Aangezien er best wel wat toetsen, en dus ook snaren, in een piano zitten kan dit een intensieve en langdurige taak zijn. Dan is het fijn als je de piano zo bij de muziekwinkel kan achterlaten.

 piano stemmen

Het zou ook mogelijk zijn om iemand bij jou langs te laten sturen. Dit komt vaker voor bij piano’s die wat zwaarder en groter zijn waardoor ze nauwelijks tot niet te verplaatsen zijn. In deze gevallen kan je ook contact opnemen met de muziekwinkel. In overleg kan er dan iemand een piano stemmen vanuit het bedrijf. Deze zal dan langskomen voor een stemming sessie. Je hoeft hier natuurlijk niet bij te zijn hoewel pianisten dit vaak wel doen. Het is namelijk toch je persoonlijke instrument dat moet kloppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *