Een tutu meisje?

Een tutu meisje? Een meisje dat aan klassiek ballet doet en waar ze vooral in de klassieke sprookjesballetten een tutu dragen. Doorgaans is een tutu meisje gekleed in een tutu van tule. Een tutu voor een tutu meisje maken is niet ingewikkeld. Je knipt tule, dat vervolgens geplooid wordt en aan het heupstuk geregen wordt. Vervolgens wordt het broekje en worden alle laagjes tule bovenop elkaar en op een losse manier vastgenaaid.

Een wijd uitstaande rok van tule

Een tutu meisje draagt dus een tutu, een wijd uitstaande rok van tule, die aan een broekje en aan een heupstuk bevestigd is. Let wel; voor het maken van een tutu voor een tutu meisje is meer dan tien meter tule nodig. Door kunsthars stijfsel te gebruiken en de tutu daar in te dopen krijgt de rok voor het tutu meisje de bekende wijd uitstaande vorm. Je kunt een tutu niet in de wasmachine wassen terwijl ook stomen geen optie is. In beide gevallen zal de tutu namelijk zijn stevigheid gaan verliezen.

Pas op voor schaafwonden bij het tillen en ronddraaien van de danseressen!

Als men de status van tutu meisje ontgroeid is en als volwassenen vrouw aan klassiek ballet gedaan wordt, dan zie je de tutu nog steeds en zie je wel eens dansers met schrammen in het gelaat. Wist je wel dat die veroorzaakt worden door de tutu, die bij het optillen en rondzwaaien van de danseres steeds het rokje langs het gezicht krijgen? Een tutu kan dus schaafwonden opleveren.

Uit de romantische stroming

De tutu werd ontwikkeld in de negentiende eeuw tijdens de romantische stroming. Ooit was de tutu alleen wit en wat langer, met de jaren werd de tutu korter en de helling van de rok bovendien een stuk vlakker. Kijken we naar de traditionele tutu, dan zien we drie onderdelen: een rok, een basque en een nauwsluitend lijfje. Lijfje en basque zijn samen het bovenstuk, de rok is weer het onderstuk van het kostuum. Het bovenste stuk van de tutu is verstevigd met baleinen of met verticale naden. Zo kan steun geboden worden bij het dansen om uiteraard om de figuur van de drager extra vorm te kunnen geven. De sluiting is gelijk een korset met veters of met sluithaken. Kleine meisjes vinden een tutu ook altijd geweldig. Ze hebben vaak een eigen baby tutu, want ook in die maatjes heb je tegenwoordig al een tutu.

Meer informatie vind jij bij Glamorous by Style

 

tutu meisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *