Beste babyvoeding voor jouw kindje

Beste babyvoedingIn de eerste 6 maanden van het leven van je baby is borstvoeding de beste babyvoeding. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Het alternatief is flesvoeding. Het maakt eigenlijk niet veel uit welk merk je kiest want alles wat er in de flesvoeding moet zitten staat in de wet. Wel kun je kiezen voor normale flesvoeding of biologische flesvoeding.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft in de eerste 6 maanden. Het enige dat jouw babytje nog extra nodig heeft is vitamine D en K. Borstvoeding bevat afweerstoffen en andere werkzame stoffen die niet na te maken zijn en je kindje beschermen tegen ziekten. Ook beschermt borstvoeding jouw kleintje mogelijk op latere leeftijd tegen overgewicht. Wist je trouwens dat kindjes minder pijn ervaren als ze direct daarna borstvoeding krijgen van hun moeder? Bijvoorbeeld na een hielprik kun je jouw kleintje direct aan de borst leggen. Borstvoeding geven zorgt ook voor een gevoel van veiligheid en verbondenheid, zowel bij het kind als de moeder.

Flesvoeding geven

In sommige gevallen kan of wil de moeder geen borstvoeding geven. In dit geval kun je kiezen voor flesvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd. De samenstelling van borstvoeding is het uitgangspunt voor deze voeding, ook al is het niet helemaal mogelijk om borstvoeding na te maken. Voor kinderen tot 6 maanden kies je voor volledige zuigelingenvoeding, nummer 1 op de verpakking. Voor oudere kindjes is er opvolgzuigelingenvoeding. Je koopt de flesvoeding meestal in poedervorm dat je oplost in warmt water dat je eerst hebt laten koken en vervolgens wat hebt laten afkoelen. Het poeder is meestal afkomstig van koemelk en soms van geitenmelk. Gewone melk is gevaarlijk voor pasgeboren baby’s en moet dus eerst bewerkt worden. Deze flesvoeding bestaat uit ingedampte melk waar vervolgens extra stoffen aan toegevoegd worden, zoals vitamines, mineralen, inositol en choline.

Biologische flesvoeding

Biologische flesvoeding is gemaakt van biologische melk en is beter voor mens, dier en milieu. Ook bevat deze voeding vaak minder toegevoegde stoffen zoals DHA, FOS, taurine, nucleotiden en L-carnitine. De fabrikanten zijn terughoudend met niet-verplichte toevoegingen. Vaak zijn er geen biologische varianten verkrijgbaar of zijn deze te duur om te gebruiken. In wetenschappelijke onderzoeken zijn al meerdere aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat biologische voeding bijdraagt aan een goede opbouw van het immuunsysteem. Ook biedt het mogelijk bescherming tegen allergische klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *